Mamaia.com      Stiri / News      Hotels       Apartments       Rent A Car       Location      Contact Mamaia.com  
 

Lacul Siutghiol, Statiunea Mamaia

Localizare: Dobrogea, Judetul Constanta, Lacuri langa Statiunea Mamaia

Lacul Siutghiol, numit si Lacul Mamaia in limbajul de zi cu zi este o laguna care se afla la stanga statiunii Mamaia, in Judetul Constanta. Pe apele sale care se intind pe o suprafata totala de 1900 hectare (unele surse dau 1610 hectare) se practica sporturi nautice dar si plimbari cu barca si vaporasul. Numele lacului vine de la cuvantul de origine turca Sütgöl care inseamna lapte; astfel, numele acestuia inseamna lacul laptelui sau lacul de lapte. In limbaj folcloric, lacul este denumit si Ghiolul Mare.

Despre Lacul Siutghiol

Limitelel Lacului Siutghiol sunt: in partea de nord localitatea Lumina si Mamaia Sat (tot aici putem aminti ca limita nordica si Canalul Poarta Alba-Midia Navodari),  in partea de sud cartierul Tomis Nord din Constanta si lacul Tabacarie, in partea de est cordonul litoral pe care este amplasata statiunea Mamaia si in vest orasul Ovidiu si comuna Palazu Mare. Lungimea acestuia este 7,5 km si latimea de 2,5 km. Apa lacului este dulce si se varsa in Marea Neagra in apropiere de Institutul de Cercetari Marine „ Grigore Antipa”; nivelul piezometric al lacului este cu 2,5 metri deasupra nivelului marii.

Lacul Siutghiol este o rezervatie naturala de tip mixt. Cuveta lacului este de origine tectonica spre deosebire de toate celelalte lacuri din zona litorala. Geologia zonei –  partea estica fundul lacului este alcatuit numai din nisipuri de plaja, acestea fiind suprapuse peste depozite argiloase. Aceste depozite se intalnesc pe restul fundului lacului. Tarmul unde s-a cantonat lacul este constituit din depozite de varsta jurasica, cretacica si sarmatiana (reprezentate prin calcare).

Interesant este faptul ca pe marginea vestica si pe fundul lacului este cunoscuta prezenta a numeroase izvoare de apa dulce, care alimenteaza lacul.

Vegetatia prezenta aici sa fie una cu caracter psamofil si halofil in mare parte. Printre elementele care completeaza vegetatia amintim: broscarita, matrita, iarba de mare (in lac) si trestia, papusa, rogozul, pipirigul de mare (in jurul lacului). Nisipurile au si ele o viata si o vegetatie proprie; amintim astfel cynodon dactylon, agropyron elongatum, artemisia arenaria, aentaurea arenaria, secale silvestre dar si specii mai rare cum ar fi: alyssum borzeanum, astrodaucus littoralis si erniaria hirsuta.

Soseaua care duce catre cetatea Histria este asfaltata si face trecerea intre lacuri Nuntasi, Tuzla, Sinoe; la sud de acest canal colmatat si asfaltat se afla cordoane, dune si garle. Clima lacului este una tipica litoralului marin, cu temperaturi anuale de cca 11 grade Celsius; precipitatiile inregistrate anual sunt de 378 mm si radiatiile solare cca 132,5 kcal pe centimetrul patrat. Viteza vantului este de cca 4 m/s.

Comorile de pe fundul Lacului Siutghiol

In octombrie 2012 pe fundul lacului au fost descoperite doua hidroavioane care dateaza din Al Doilea Razboi Mondial; avioanele au fot descoperite de doi constanteni pe numele lor Pascale Roibu şi Iulian Rusu dupa un an si jumate de cautari, Desi initial se credea ca este un singur hidroavion pe fundul lacului, s-a dovedit a fi doua: Savoia Marchetti S55 şi un Heinkel HE 114. In timp, cele doua avioane au fost grav afectate de apa dar si de plasele de pescuit; una dintre aripile de zbor a aparatului Savoia Marchetti S55 a fost rupta si tarata cateva sute de metri spre tarm.

Bine de stiut daca ajungi la Lacul Siutghiol

Din orice loc al tarii pleci spre Marea Neagra, Lacul Siutghiol va fi mereu o provocare si un punct turistic care te va atrage ca un magnet sa il vizitezi. Fie ca vrei doar o plimbare cu vaporasul catre Insula Ovidiu, fie ca vrei sa faci schi nautic lacul te asteapta primitor si calm mereu. Ca turist, cu siguranta o sa cauti cazare la una dintre unitatile de cazare din Mamaia pentru a putea explora in voia plajele statiunii si lacul; amitim aici Hotel Vega Mamaia sau orice alt hotel de pe malul marii, particularii care ofera cazare la preturi mai mici sau si pensiunile aflate in statiune sau in apropiere; fiind in pielea unui localnic, probabil statiunea nu mai are nici un secret pentru tine.

Cu trenul ajungi foarte usor la Constanta din multe orase din Romania; de aici pana la Mamaia se ajunge in aproximativ 15-20 de minute cu mijloacele de transport in comun (troleibuzul 41 este una dintre variante, tarif mai mare decat alte mijloace de transport). Intrebati soferul care statie este cea mai apropiata de Lacul Siutghiol. Cu masina, traseul este accesibil dar aglomerat vara in sezon, de la Cernavoda motiv pentru care se recomanda folosirea rutelor ocolitoare.

Pe langa Lacul Siutghiol, la Mamaia ai si alte obiective turistice care merita vizitate: plaja, Satul de Vacanta, restaurantele si magazinele de suveniruri prezente aici dar si o plimbare cu telegondola care te va purta pe o distanta de 2,3 km in doar 7 minute; plimbarea iti asigura o frumoasa panorama asupra statiunii de la inaltimea de 50 de metri. Pentru anu 2013 se pregateste o surprzia turistilor si localnicilor; primaria Constanta urmareste sa inaugureze un teleschi nautic pe lac, la intrarea in statiunea Mamaia.

Poza Lacul Siutghiol Apus De Soare

Lacul Siutghiol Apus De Soare

Poza Lacul Siutghiol Insula Ovidiu

Lacul Siutghiol Insula Ovidiu

Poza Lacul Siutghiol Mal

Lacul Siutghiol Mal

Poza Lacul Siutghiol Poza 1

Lacul Siutghiol Poza 1

Poza Lacul Siutghiol Poza 2

Lacul Siutghiol Poza 2

Poza Lacul Siutghiol Poza 3

Lacul Siutghiol Poza 3

Poza Lacul Siutghiol Vaporas 1

Lacul Siutghiol Vaporas 1

Poza Lacul Siutghiol Vaporas

Lacul Siutghiol Vaporas

Poza Lacul Siutghiol Zona Aqua Magic

Lacul Siutghiol Zona Aqua Magic

Poza Lacul Siutghiol Zona Hotel Piccadilly

Lacul Siutghiol Zona Hotel Piccadilly

 

Lacul Tabacarie, Statiunea Mamaia:

Suprafata 84,1ha
Volum 1,26 mil m³
Lungime maxima 1375 m
Latime maxima 825 m
Latime medie 650 m
Adancime maxima 4,4 m
Adancime medie 1,5 m
Suprafata bazinului de receptie 9,6 km²

Lacul Tabacarie e amplasat in sectorul maritim al Dobrogei la aproximativ 28º37’ longitudine estica,44º15’ latitudine nordica,intr-o zona cu relief jos,cu lagune si limanuri fluviale si perisipuri cu dune.

Lacul Tabacariei este un lac natural situat in partea nordica a municipiului Constanta. Are o suprafata de 99 ha si este cantonat intr-o zona depresionara alungita, formarea sa fiind datorata bararii unui rau.

Din punct de vedere sedimentologic zona Lacului Tabacarie este strans legata de evolutia Lacului Siutghiol,situata la nord si cu care comunica printr-un canal.

Din punct de vedere genetic Lacul Siutghiol este o laguna aparuta prin bararea unui golf marin. Lacul Tabacarie este un liman fluviatil format din bararea unei vai de rau cu aluviunile marine ale cordonului litoral Mamaia.

Relativ izolat de susele naturale, acviferul freatic fiind insuficient,Lacul Tabacarie are un nivel hidrologic dependent de aportul de ape din Lacul Siutghiol,surplusul de apa este deversat in mare printr-un stavilar,in punctul „Pescarie”.

Malurile lacului sunt in intregime refacute si consolidate, malul vestic are o inaltime de pana la cota de 6 - 7 m, spre est si sud cotele fiind mai joase, de 2 - 4 m. In partea sa nordica tarmul este foarte coborat (1-2 m).

Acest lac este recomandat practicarii sporturilor nautice si pescuitului (biban, caras, rosioara etc.)

Lacul Tabacariei este unul dintre cele mai importante obiective turistice de pe Litoralul Marii Negre, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in apropiere.

Vezi si alte obiective turistice din Constanta

Catedrala romano-catolica Sf. Anton din Constanta

Catedrala romano-catolica Sf. Anton din Constanta reprezinta un monument istoric si de arhitectura religioasa. Edificiul a fost construit in perioada 1885-1934, dupa planurile arhitectului Romano de S

Delfinariul din Constanta

Delfinariul din Constanta este primul Delfinariu public din tara noastra, precum si prima initiativa muzeistica de acest fel din sud-estul Europei, fiind inaugurat la data de 1 iulie 1972. Edificiul

Teatrul pentru copii si tineret Constanta

Adresa: Strada Aristide Karatzali nr. 16, Constanta, 900746 Telefon: 0241-618992 Fax: 0241-618992 [email protected]

Cladirea vechii Prefecturi din Constanta

Cazinoul din Constanta

Cazinoul din Constanta reprezinta un monument reprezentativ pentru oras, fiind construit in anul 1909 si inaugurat in luna august a anului 1910. A fost construit pe actualul Bulevard Regina Elisabeta,

Poza Lacul Tabacarie Apus De Soare 1

Lacul Tabacarie Apus De Soare 1

Poza Lacul Tabacarie Apus De Soare 3

Lacul Tabacarie Apus De Soare 3

Poza Lacul Tabacarie Apus De Soare 4

Lacul Tabacarie Apus De Soare 4

Poza Lacul Tabacarie Apus De Soare Poza 5

Lacul Tabacarie Apus De Soare Poza 5

Poza Lacul Tabacarie Apus De Soare

Lacul Tabacarie Apus De Soare

Poza Lacul Tabacarie Dimineata

Lacul Tabacarie Dimineata

Poza Lacul Tabacarie Iarna

Lacul Tabacarie Iarna

Poza Lacul Tabacarie Kaiac

Lacul Tabacarie Kaiac

Poza Lacul Tabacarie La Pescuit

Lacul Tabacarie La Pescuit

Poza Lacul Tabacarie Parc 1

Lacul Tabacarie Parc 1

Poza Lacul Tabacarie Parc 2

Lacul Tabacarie Parc 2

Poza Lacul Tabacarie Parc

Lacul Tabacarie Parc

Poza Lacul Tabacarie Plimbare Kaiac

Lacul Tabacarie Plimbare Kaiac

Poza Lacul Tabacarie Poza

Lacul Tabacarie Poza

Content copyright © 2000 - 2025 Mamaia.com Please send your questions, comments, or bug reports to Webmaster.